Müller (Müllerian) Kanal Nedir?

Müllerian kanalların işlevi, dişi üreme sisteminin organlarına dönüşmektir. Bu organlar kadının hamile kalabilmesi için gereklidir.

Nelerden Oluşur?

  • Pubis: Vajinanın üst kısmı
  • Serviks: Rahim ağzı yani rahmin alt kısmı.
  • Rahim: Gelişmekte olan fetüsü taşıyan organ.
  • Fallop tüpleri : Yumurtalıklardan rahme yumurta taşıyan tüpler.

Müllerian kanalları kadın üreme organlarında gelişen birbirine bağlı tüplerdir. Hem dişi hem erkek fetüste bazal Müllerian kanalları bulunur. Ancak cinsel farklılaşma (kadın veya erkek cinsel organlarının gelişimi) sırasında bu durum değişir. Anti-Müllerian hormonu (AMH) adı verilen erkeklik hormonu mevcutsa foliküllerin kadın cinsel organına dönüşmesini engeller. 

Dişi üreme sistemi Müllerian kanalları adı verilen iki yapıdan oluşur. Her iki fallop tüpü de Müllerian kanallarından oluşur; iki kanal orta hatta buluştuğunda rahim, rahim ağzı ve vajinanın üst üçte biri oluşur. Dişi üreme sistemi hamileliğin 9. haftasında oluşmaya başlamakla beraber tüm süreç hamileliği 22. haftasında tamamlanmaktadır.

Hamileliğin dokuzuncu haftasında fetüste Müllerian kanalları tespit edilebilir. Hamileliğin 12. haftasında rahim doğal görünümüne döner. 22.haftada tüm süreç tamamlanmış olur. Bu sürecin herhangi bir aşamada bozulması Müllerian kanalında anormalliklere neden olur. Embriyonik yakınlık nedeniyle bu soruna vakaların %30’unda üriner sistemdeki anormalliklere neden olur; yani böbrekler ve idrar yolları (üreterler, mesane ve üretra) da eşlik edebilir.

Prof. Dr. Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı