Doğumsal anomalilerin ultrasonografi ile taranması için 11-14 hafta ve 18- 23 haftalarda muayene yapılır ve elbette bu muayeneler çok önemlidir. Çünkü pek çok doğumsal anomalinin doğum öncesi tedavisi mümkündür; ancak vajinal agenezi için doğum öncesi tedavi mümkün değildir. Dişi üreme sistemi, hamileliğin 9. haftasında oluşmaya başlamakla birlikte bu süreç hamileliğin 22. haftasında tamamlanmaktadır. Vajinal agenezinin anne karnında, gebelik takibi sırasında ultrasonografi ile tespit edilmesi elbette mümkün.
Türkiye’de yılda yaklaşık 1,5 milyon gebelik var ve yaklaşık her sene 300-500 kız bebek doğumunda vajinal agenezi olabilmekte. Ultrasonografi ile fetüs muayenesi çok detaylı ve zor bir işlemdir; bebeğin anne karnında o esnadaki pozisyonu ve amniyon sıvısı miktarı, anne adayının kilosu, cildinin kalınlığı gibi pek çok etken muayene sürecini ve teşhisi etkilemekte. Vajinal agenezi ise hem çok nadir bir durum olduğu için hem de anne karnında herhangi bir tedavi olamayacağı için tespit edilmesinin faydası ve gereği yok.
Özetle vajinal agenezi tespiti doğum öncesinde hiçbir fayda sağlamayacak üstelik aileye gereksiz bir manevi yük bindirecektir. Vajinal agenezi ameliyatları doğum sonrasında da mümkün olmamakta, ameliyat için ben 18 yaş sonrasını önermekteyim.
Prof. Dr. Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı