Vajinal Agenezi Nedir?
Doğumsal bir anomali olan vajinal agenezi, kız bebeklerde doğuştan vajinanın olmaması veya eksik olması veya normalden çok kısa ve dar olması durumudur. Bu hastalarda vajina ve rahim yapıları ya hiç yok ya da çok az miktarda bulunur.
Rahimin tamamen olmaması durumuna Müllerian agenezi, az gelişmiş olması durumuna ise Müllerian hipoplazi denir. Bazı vakalarda fallop tüpleri eksik veya az gelişmiştir. Uterus agenezisinin en yaygın şekli, uterus faktörlü infertiliteye neden olan Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser (MRKH) sendromudur. Anormal bir gen MRKH’ye neden olur.
Müllerian kanal, fetüs gelişirken üreme sisteminin gelişiminden sorumludur. Müllerian aplazisi, Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser sendromu veya vajinal agenezi olarak da adlandırılan bu hastalığın görülme sıklığı 4.500-5.000 kız bebeğinde 1’dir. Vajinal agenezi, müllerian kanalın embriyolojik olarak az gelişmesinden bazen de hiç gelişmemesinden kaynaklanır ve bunun sonucunda vajina, uterus veya her ikisinin birden olmaması durumu oluşur.
Vajinal ageneziye genellikle rahim, rahim ağzı ve tüplerin yokluğu ya da az gelişmeleri eşlik eder. Buna rağmen dış genital bölge (vulva) normal şekilde gelişebilir. Yumurtalıklar genellikle tamamen gelişmiştir. Bazı durumlarda yumurtalıklar karın bölgesinde alışılmadık bir yerde olabilirler. Tüm bu olasılıklar detaylı tetkiklerle kesin olarak teşhis edilir.
Vajinal agenezli genç kızlar ergenlik dönemini yaşarlar, memeleri gelişir, koltuk altı ve pubik kıllanma yaşarlar, ancak adet göremezler.
Tedavi seçenekleri arasında cerrahi ve cerrahi olmayan yöntemler vardır. Ancak cerrahi olmayan yöntemlerin hem tedavi süresi uzun olup hem de hasta için çeşitli zorluklar barındırır.
Tedavi, anatomik anormalliklerin düzeltilmesini ve psikolojik destek sağlanmasını içermelidir. Böylece hastanın hem fiziksel hem de ruhsal sağlık gereksinimleri karşılanmış olacaktır.
Kızınızın bu teşhisi duyduğunda endişeli veya üzgün hissetmesi tamamen normaldir; ancak sizin ve kızınızın bilmesi önemlidir ki; kızınız genetik olarak normal bir dişidir ve normal cinsel hisler yaşama güdüsüne sahiptir. Başarılı bir tedavinin ardından, gelecekteki hiçbir cinsel partner doğuştan vajinal agenezli olduğunu anlayamayacaktır.
Prof. Dr. Mustafa ULUBAY
Kadın Hastalıkları ve Doğum uzmanı